Ciasteczka Eli z jabłkami

Ciasteczka Eli z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • margaryna

    25 dkg
  • mleko

    1/2 litra
  • cukier

    1 szklanka
  • drożdże świeże

    10 dkg
  • jajka

    2 sztuki
  • szczypta soli

  • cukier

    4 łyżki
  • jabłka

    8 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zamiast jabłek można dać masę makową,serową czy powidła.

Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Obrane jabłka(bez gniazd nasiennych)przekroić na ćwiartki i pokroić na plasterki(nie za cienkie).Włożyć jabłka do rondla,dodać cukier,cynamon i chwię smażyć tak,żeby się nie rozpadły.Przestudzić.Rozwałkować ciasto na grubość około 1 centymetra,pokroić na kwadraty o boku 12 cm,naciąć rogi do połowy,na środek dać jabłka,założyć rogi do środka i odłożyć na chwilę do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Ciastka położyć na blasze wyłożonej pergaminem,posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut(zależy od pieca).Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bursztynek

07.06.2011 00:00
ciekawe

FAFIK

12.05.2011 22:44
Pychota!

Sarenka

30.03.2011 09:16
Pyszne, uwielbiam ciasteczka z nadzieniem jablkowym

christopher1

27.08.2010 12:08
Wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat