Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ze śliwką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

drożdże świeże 30 dag
śliwki 1 kg
mleko ciepłe 1 szklanki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 500 g
masło miękkie 80-100 g
żółtko jajek 2 sztuki
jajko

kruszonka

masło 120 g
mąka 150 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ze śliwką

1. Robimy rozczyn: do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy rozczyn do przesianej mąki, dodajemy resztę składników (oprócz masła) i zagniatamy ciasto. Roztapiamy masło i letnie dodajemy do ciasta. Wyrabiamy. Kiedy już będzie miękkie i elastyczne formujemy kule, przykrywamy ściereczkę i odkładamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy wyrośnięte ciasto.
Śliwki przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Przekładamy na ciasto.
3. Robimy kruszonkę: mąki wymieszać z cukrami, dodać stopione masło i wymieszać.
4. Kruszonkę wyłożyć na ciasto i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
5. Ciasto włożyć do piekarnika i piec do suchego patyczka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 02.01.2017 15:54
uwielbiam takie drożdżowe
Lis 02.01.2017 14:46
Zawsze smakowite
Marta Ryżek-Kalkowska 02.01.2017 13:48
Przepysznie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak