Drożdzowe paluchy z serem

Drożdzowe paluchy z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże

    30 g
  • woda letnia

    3/4 szklanki
  • oliwa z oliwek

    6 łyżek
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • zioła prowansalskie

    1 łyżka
  • ketchup pikantny

    6 łyżek
  • bazylia otarta Prymat

    2 łyżeczki
  • ser żółty starty

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdzowe paluchy z serem
Z wody, drożdży, cukru, i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn- pozostawić na 10 min w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, zioła prowansalskie, oliwę i jajko. Dodać zaczyń.
Wyrobić ciasto i zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem na 40 min- do podwojenia objętości.
Krok 2 - Drożdzowe paluchy z serem
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę.
Rozwałkować na prostokąt grubości ok 5 mm. ( 50 x35 cm).
posmarować ketchupem, posypać bazylią i startym serem.
Kroić wzdłuż dłuższego boku na 3 cm paski, a następie przeciąć wzdłuż dłuższego boku na pół.
Każdy pasek skręcić kilkukrotnie wokół własnej osi.
Przenosić na blache wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 3 - Drożdzowe paluchy z serem
Piec w temp. 180 st. przez ok 20 min. - do zezłocenia.
Podawać ciepłe lub zimne z dowolnym sosem.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta1

02.01.2017 17:14
smaczne paluchy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat