Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzowe paluchy z serem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże 30 g
woda letnia 3/4 szklanki
oliwa 6 łyżek
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
jajko 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
ketchup pikantny 6 łyżek
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
ser żółty starty 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzowe paluchy z serem

Kroki postępowania

1
Z wody, drożdży, cukru, i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn- pozostawić na 10 min w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, zioła prowansalskie, oliwę i jajko. Dodać zaczyń.
Wyrobić ciasto i zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem na 40 min- do podwojenia objętości.
Krok 1 - Drożdzowe paluchy z serem foto
2
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę.
Rozwałkować na prostokąt grubości ok 5 mm. ( 50 x35 cm).
posmarować ketchupem, posypać bazylią i startym serem.
Kroić wzdłuż dłuższego boku na 3 cm paski, a następie przeciąć wzdłuż dłuższego boku na pół.
Każdy pasek skręcić kilkukrotnie wokół własnej osi.
Przenosić na blache wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2 - Drożdzowe paluchy z serem foto
3
Piec w temp. 180 st. przez ok 20 min. - do zezłocenia.
Podawać ciepłe lub zimne z dowolnym sosem.
Smacznego!
Krok 3 - Drożdzowe paluchy z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.01.2017 17:14
smaczne paluchy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak