Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta serowa z gruszką i żurawiną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche

mąka pszenna 200 g
żółtko jajek 2 sztuki
masło 150 g
mąka krupczatka 50 g
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka tarta kandyzowana
cukier puder 1 łyżka
woda zimna 2 łyżki

sernik

ser biały 350 g
śmietana 30% 125 ml
budyń waniliowy 2 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżeczka
cukier puder 90 g

beza

białko 2 sztuki
cukier kryształ 100 g
ocet winny 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka płaska

pozostałe

gruszki 4 sztuki
cytryna 1 sztuka
żurawina 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta serowa z gruszką i żurawiną

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, skórkę pomarańczową, puder, żółtka, wodę i całość kroję nożem a potem zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam na 15 minut do zamrażalnika.
Krok 1 - Tarta serowa z gruszką i żurawiną foto
2
Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia i przez drugi arkusz papieru. Wtedy ciasto się nie przykleja do wałka.
Krok 2 - Tarta serowa z gruszką i żurawiną foto
3
Formę tarty o średnicy 26 cm smaruję. Wykładam do niej ciasto, i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15-20 minut aż się zrumieni.

Krok 3 - Tarta serowa z gruszką i żurawiną foto
4
Ser mielę, zrobiłam to za pomocą blendera bo potrzebujemy małą ilość sera. Przekładam do miski, dodaję jajka, skórkę pomarańczową, cukier puder, budyń, śmietanę kremówkę i miksuję całość ale nie za długo tylko to połączenia się składników około minuty.

Krok 4 - Tarta serowa z gruszką i żurawiną foto
5
Spód tarty wystudzony zalewam masą serową. Gruszki obieram i kroję na pół, wydrążam nasiona. Skrapiam sokiem z cytryny. Układam na serze wgłębieniem do góry. W ser wciskam żurawinę.
Krok 5 - Tarta serowa z gruszką i żurawiną foto
6
Białka temp pokojowa ubijam z odrobiną soli na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję stopniowo po łyżce cukier i dalej ubijam. Cukier ma się rozpuścić i dopiero kolejna jego porcja. Na końcu dodaję mąkę, i ocet winny. Bezę wyciskam za pomocą szprycy na tartę. Resztę bezów wyciskam na blaszkę i piekę razem z tartą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni termoobieg na 5 minut. Po czym zmniejszam na 130 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Po wyłączeniu uchylam drzwiczki i zostawiam do przestudzenia w piekarniku.
Krok 6 - Tarta serowa z gruszką i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 03.01.2017 09:18
Pyszna poproszę kawałeczek ;)
Lis 03.01.2017 09:12
Cudownie smakowita
sezamek 02.01.2017 20:10
fajna tarta :)
Bernadeta1 02.01.2017 17:16
pyszności taki deser
Wiktoria29 02.01.2017 16:20
bajeczna......
RenataZ-et 02.01.2017 15:55
świetny pomysł na tartę :)
Marta Ryżek-Kalkowska 02.01.2017 13:59
Wygląda smakowicie.
anka1988 02.01.2017 12:27
cudnie się prezentuje
pestka 02.01.2017 12:17
bardzo smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak