Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 40 dag
herbata zielona w proszku 2 łyżeczki ( matcha)
woda ciepła 1 szkl
masło 1 łyżka
proszek do pieczenia szczypta
sól szczypta

Nadzienie

kasza jaglana 1/2 szkl
pieczarki 30 dag
grzyby suszone 2-3 dag
por 1 średni
olej 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku

Pozostałe składniki

cebula
masło
sól

Porada

Herbaciane pierożki z grzybami i kaszą jaglaną to alternatywa dla popularnych pierogów. Z zieloną herbatą matcha mają piękny kolor i pysznie smakują.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami

Kroki postępowania

1
Suszone grzyby dokładnie umyć, namoczyć w wodzie na 2-3 godziny, następnie ugotować. Pół szklanki kaszy jaglanej wypłukać w zimnej a następnie gorącej wodzie, wsypać do 1 szklanki osolonego wrzątku i gotować około 15 minut.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany por, dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i smażyć do odparowania. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru, drobno posiekać( wywar wykorzystać do przygotowania zupy).

Grzyby i ugotowaną kaszę połączyć z pieczarkami, dodać łyżkę bułki tartej, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, przesmażyć przez kilka minut, ostudzić.
Krok 1 - Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami foto
2
Mąkę wymieszać z odrobiną soli, proszkiem do pieczenia i zieloną herbatą matcha.
Krok 2 - Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami foto
3
Masło rozpuścić w gorącej ( nie wrzącej ) wodzie, stopniowo wlewając mieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny żeby odpoczęło.
Krok 3 - Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami foto
4
Następnie ciasto rozwałkować, wycinać foremką, włożyć porcje farszu.
Krok 4 - Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami foto
5
Przykryć ciastem i dokładnie zlepić.
Krok 5 - Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami foto
6
Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.

Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, okrasić podsmażoną na maśle cebulką.
Krok 6 - Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 20.03.2017 19:37
na pewno wspaniale smakują
Klausia 01.02.2017 21:43
fajnie wyglądają:)
Ania321 02.01.2017 14:17
pięknie się prezentują :)
Jadwiga/Jaga85 02.01.2017 13:45
Wyglądają pięknie
Grazyna0211 02.01.2017 13:09
fajny pomysł
Konczi 02.01.2017 11:35
pysznie wyglądają
ben-ka 02.01.2017 11:21
Jakie śliczne !:)
Wafelek2601 02.01.2017 11:17
Wyglądają super
AZgotuj 02.01.2017 11:15
Pyszny przepis!:)
Mniam 02.01.2017 11:14
Smaczne i piękne pierożki :)
ilka01 02.01.2017 10:54
wyglądają super :)
Margo1 02.01.2017 10:42
Ale ślicznie się prezentują , koniecznie muszę takie zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak