Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli z kapustą i grzybami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kilogram
woda letnia 2 szklanki
sól
olej 1/3 szklanki

Farsz

kapusta kiszona 1 kilogram
grzyby suszone 1 garść
cebula 1 sztuka
sól i pieprz
olej do smażenia

Porada

Ravioli przygotowałam na wigilię do barszczu czerwonego, dzięki specjalnej formie bardzo szybko możne je przyrządzić. Można je podać odsmażane lub z barszczem zamiast uszek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Ostudzoną kapustę odcedzamy z nadmiaru wody. Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy. Obrana cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na oleju, ostudzoną mielimy razem z kapusta i grzybami. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.Mąkę przesiewamy na stolnicę, do wody dodajemy jako oraz olej, mieszamy i wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto, dzielmy na mniejsze kawałki. Podsypując mąką ciasto cienko wałkujemy na duży kwadrat, formę do ravioli posypujemy mąką, układamy rozwałkowane ciasto. Małą łyżeczką nakładamy porcje farszu w zagłębienia
Krok 1 - Ravioli z kapustą i grzybami foto
2
Przykrywamy rozwałkowanym ciastem, posypujemy mąką i mocno wałkujemy. Formę odwracamy, lekko uderzając o stolnicę wyjmuje pierożki z formy.
Krok 2 - Ravioli z kapustą i grzybami foto
3
Układamy na tacy wysypanej mąką , gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu zagotowania.. Odcedzamy na durszlaku i układamy na tacy, pozostawiamy do ostudzenia.
Krok 3 - Ravioli z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 01.01.2017 23:07
Super pomysł na przyspieszenie produkcji do wigilijnego barszczu ;)
Wiktoria29 01.01.2017 20:53
ładne i pyszne
IKrakowianka 01.01.2017 20:17
wyglądają idealnie!
bietka 01.01.2017 19:45
Smaczne pierożki :)
olkaaa 01.01.2017 19:41
bardzo fajne
wwwiolka 01.01.2017 19:37
Bardzo fajny przepis.
Lis 01.01.2017 19:03
Cudownie smakowite:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak