Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kieszonki schabowe z pesto pod ziemniaczaną pierzynką

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 800 g
pesto 1/2 szkl. (z bazylii i pietruszki)
mąka 2-3 łyżki
olej do smażenia
ziemniaki 1 kg
ser żółty 150 g
jajko 2 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kieszonki schabowe z pesto pod ziemniaczaną pierzynką

Kroki postępowania

1
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na cienkie plasterki ok. 0,5 cm.Co drugi plaster nie przekrawać do końca, w ten sposób otrzymamy podwójne kotlety, które trzymają się na błonce. Kotlety lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 1 - Kieszonki schabowe z pesto pod ziemniaczaną pierzynką foto
2
Na połówce rozsmarować łyżeczkę pesto, kotlet złożyć na pół i docisnąć.
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach na półtwardo w osolonej wodzie . Wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać 100 g startego sera oraz jajka rozmącone z solą i gałką muszkatołową, delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Kieszonki schabowe z pesto pod ziemniaczaną pierzynką foto
3
Kotlety obtoczyć w mące i usmażyć krótko na rozgrzanym oleju. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch położyć pierzynkę z ziemniaków.
Krok 3 - Kieszonki schabowe z pesto pod ziemniaczaną pierzynką foto
4
Resztę masy ziemniaczanej ułożyć obok kotletów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiec ok 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać resztą sera.
Krok 4 - Kieszonki schabowe z pesto pod ziemniaczaną pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak