Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z mąki mieszanej

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas żytni 4 łyżki
mąka żytnia 70 g typ 720
mąka żytnia 100 g pełnoziarnista
mąka pszenna typ 650 300 g
sól 2 płaskie łyżeczki
olej 3 łyżki
woda letnia 300 g
słonecznik łuskany 3 łyżki

Porada

Aby sprawdzić czy chleb jest upieczony należy po wyjęciu z formy postukać w skórkę od spodu, gdy odgłos jest głuchy oznacza to ,że chleb jest gotowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z mąki mieszanej

Zakwas wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowywaniem chleba. Do zakwasu dodajemy mąkę żytnią i tyle wody, aby zaczyn miał konsystencję ciasta na racuchy. Zostawiamy w cieple, przykryte ściereczką na 10 godzin (najlepiej na noc).
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, nasiona słonecznika dodajemy na końcu. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Trwa to kilka godzin (jeśli używamy drożdży ciasto rośnie szybciej) Gdy podwoi objętość odpowietrzamy i przekładamy do foremki posmarowanej olejem. Ciasto powinno sięgać do połowy jej wysokości. Przykrywamy , aby nie obeschło i pozwalamy mu wyrosnąć.
Nagrzewamy piekarnik do 200 * C. Gdy chlebek wyrośnie na całą blachę wtedy smarujemy go wodą i wkładamy na 35- 40 minut , aż skórka się zrumieni. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 31.12.2016 22:57
smaczny ten chlebus
magdow 31.12.2016 20:57
smakowity przepis !
Janina 31.12.2016 20:54
Pyszny domowy chlebek;))
olkaaa 31.12.2016 19:16
muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak