Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
mleko 1 szklanka
margaryna 0,5 kostki
drożdże 10 dag
ocet 1 łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki

Mleko podgrzać razem z cukrem i margaryną. Dodać do nich drożdże. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić w niej dołek, i dodać do niego jajko, ocet i letnie mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować jak na pierogi. Pociąć na pasy o szerokości około 10 cm. Każdy pas smarujemy cienko marmoladą i zwijamy w rulonik. Gotowy rulonik tniemy na wąskie paseczki ( około 1-1,5 cm). Surowe jeszcze ślimaczki układamy na blaszce i pieczemy około 15-20 minut w 180°C. Ostudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 17.03.2017 10:37
co za smakowitości
gosia56 13.01.2017 10:40
pyszne bułeczki ;)
gusia1000 04.01.2017 21:56
Elegancka prezencja.
Bernadeta1 31.12.2016 17:01
lubię takie, smaczne
pestka 31.12.2016 15:26
Deser wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak