Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek orzechowy z toffi

5.0
(106)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CIASTO ORZECHOWE

jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
orzechy włoskie 10 dag, mielone
mąka 3/4 szklanki
olej 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA

mleko 0,5 litry
masło 1 kostka
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 3 sztuki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 kopiata łyżka

DODATKOWO

kajmak 1 puszka,
herbatniki ok 45 sztuk
orzechy włoskie siekane do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Placek orzechowy z toffi

CIASTO:Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka, a następnie olej. Do ubitej na puch masy dokładamy wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blaszkę i pieczemy około 20 min w 180ºC. Po upieczeniu i przestudzeniu przekrawamy je na połowę.
MASA: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Drugą część mieszamy z mąką, budyniem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dokładnie wymieszaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
Ucieramy masło. Stopniowo dodajemy budyń. Na końcu można dać alkohol, aby masa była bardziej wyrazista.
Przełożenie:
Biszkopt orzechowy, kajmak, herbatniki, 1/3 masy budyniowej, herbatniki, 1/3 masy budyniowej, biszkopt orzechowy, reszta masy, orzechy siekane.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 13.01.2017 10:41
na pewno pyszne ;)
gusia1000 04.01.2017 21:55
Dobry placek.
halina17 31.12.2016 21:51
Smaczny placek :)
Marta1986 31.12.2016 19:33
pysznosci mniam
agnieszka214 31.12.2016 18:22
Już mi slinka cieknie mniam
molanka 31.12.2016 16:44
pyszna propozycja
Wiktoria29 31.12.2016 16:39
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak