Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni na młodym zakwasie

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas do chleba 500 g
mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
mąka żytnia 100 g (razowa)
mąka pszenna typ 650 300 g
woda letnia 1 szkl
sól 1 płaska łyżka
olej 1 łyżka do posmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni na młodym zakwasie

Z podanych składników wyszło mi 1,20 kg chleba.
Pierwszy chleb wychodzi trochę kwaskowy, bo użyto do niego dużo zakwasu, ale musi tak być, bo młody zakwas ma młode i słabe kultury bakterii( tzw. dzikie drożdże), a z czasem staje się mocniejszy i używamy go mniej.
Do chlebka można użyć dowolnej mieszanki mąki. Należy przy tym pamiętać o pewnej zasadzie:im więcej mąki żytniej tym ciasto musi być luźniejsze, bo chleb wyjdzie zbity, gdy dajemy więcej pszennej robimy ciasto gęściejsze.

Do zakwasu dodajemy mąkę i stopniowo wodę, wyrabiamy ciasto, sól dodajemy na końcu. Przykrywamy i odstawiamy, aby wyrosło, czas zależy od temperatury, ale minimum jest to 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem foremki 35 x 12, ugniatamy powierzchnię mokrą łyżką (ciasto powinno sięgać do połowy wysokości blaszki). Przykrywamy ściereczką i dodatkowo folią, aby ciasto nie wyschło. Odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb na zakwasie rośnie powoli, należy czekać cierpliwie , aż wyrośnie na całą blaszkę ok 4-5 godzin.
Piekarnik nagrzewamy do 230*C. Odwijamy folię, smarujemy chleb wodą, można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza do kwiatów, otrzymamy wtedy chrupiącą skórkę. Wkładamy chleb na 15 minut, potem obniżamy temperaturę do 200*C i pieczemy aż skórka zbrązowieje ok. 30-35 minut. Gotowy chlebek studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 31.12.2016 01:00
Pyszny i domowy :)
Jadwiga/Jaga85 31.12.2016 00:14
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak