Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z kruszonką podawana z lodami i bitą śmietaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto na spód

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 100 gram
masło 150 gram
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
sól 1 szczypta

dodatki

jabłka 1,5 kg
cukier 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

kruszonka

mąka pszenna 100 gram
cukier 1/3 szklanki
masło 70 gram
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kruszonką podawana z lodami i bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Do naczynia należy wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i wymieszać. Następnie dodać jajko i pokrojone w kostkę masło. Palcami należy rozetrzeć składniki tak, by stworzyć ciasto o konsystencji kruszonki.
Krok 1 - Szarlotka z kruszonką podawana z lodami i bitą śmietaną foto
2
Dno formy należy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprósz mąką lub bułką tartą. Ciasto należy wysypać równomiernie na blachę i docisnąć dłońmi lub łyżką, żeby nie było pustych przestrzeni. Następnie należy wstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Krok 2 - Szarlotka z kruszonką podawana z lodami i bitą śmietaną foto
3
Jabłka należy obrać ze skóry i pokroić w grubą kostkę. Przenieść do naczynia i wymieszać z cukrem, mąkami i cynamonem. Następnie wyłożyć na przygotowany spód.
Krok 3 - Szarlotka z kruszonką podawana z lodami i bitą śmietaną foto
4
Kruszonkę należy przygotować przez rozcieranie wszystkich składników w dłoniach. Następnie należy wysypać na warstwę jabłek.
Krok 4 - Szarlotka z kruszonką podawana z lodami i bitą śmietaną foto
5
Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut do zrumienienia. Następnie ciasto wyjąć i ostudzić. Szarlotkę można podawać podawaj z gałką lodów i bitą śmietaną, obsypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem.
Krok 5 - Szarlotka z kruszonką podawana z lodami i bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 30.12.2016 15:08
ojjj ale bym zjaadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak