Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka ze słoika.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
podgardle surowe 30 dag
czosnek 3 duże ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Pamiętajmy, żeby słoiki i zakrętki były dobrze umyte, wyparzone i wysuszone. Z przepisu wychodzi około 6 - 7 słoików o pojemności około 200 - 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka ze słoika.

Uważam, że domowe wędliny do pieczywa są najlepsze, i od czasu do czasu staram się samodzielnie je przygotowywać. Taka mielonka jest pyszna i pachnąca. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Galaretka jest najlepsza. Polecam przepis.

Wykonanie:

1. Łopatkę i podgardle oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa.

2. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do zmielonej masy, dodajemy sól i pieprz do smaku i mieszamy przez kilka minut, dokładnie masę mięsną wyrabiając.

3.Tak przygotowane mięso przekładamy do słoików dokładnie ubijając. Nie powinno być wolnych przestrzeni. Nie nakładamy pełnych słoików. Słoki dokładnie zakręcamy.

4. Następnie słoiki wkładamy do garnka, na spód układamy czystą ściereczkę, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 3 godziny od zagotowania, pamiętajmy, żeby mięso zawsze było przykryte wodą, w razie potrzeby dolewamy wody.

5. Ugotowane słoiki dokładnie studzimy i wkładamy zimne do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso jest gotowe do podania.

6. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 02.01.2017 07:45
Dziękuję:)
gusia1000 31.12.2016 22:59
dobre jedzenie.
Babeczka35 30.12.2016 08:17
Dziękuję:)
Barbara13 29.12.2016 23:21
Pysznie się zapowiada
norweska20 29.12.2016 22:35
wygląda kusząco :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak