Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki ziemniaczano-drożdżowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki ugotowane 15 dag
mąka pszenna 70 dag
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
olej 1/4 szklanki

farsz

kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 1 garść spora
cebula 1 sztuka
masło 1/4 kostki
orzechy włoskie 2 łyżki posiekanych
przyprawy
zielona pietruszka

Dodatkowo

jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki ziemniaczano-drożdżowe

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać 2 łyżki mąki i cukier, wymieszać i odstawić do ruszenia drożdży.
Mąkę przesiać do miski ( ja to robię robotem) , dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wymieszać, dosypać sól, wbić jajka i dolać drożdże, zagniatać ciasto pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przy pomocy robota wyrabiam około 5 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Paszteciki ziemniaczano-drożdżowe  foto
2
Grzyby namoczyć, a następnie ugotować do miękkości i dobrze odsączyć z wody ( płyn zachowujemy do zupy grzybowej ), przestudzone i odsączone grzyby drobno posiekać.
Kapustę odcisnąć z soku i posiekać podobnie do grzybów.
Cebulę pokroić w kosteczkę. Na większej patelni rozpuścić masło i wrzucić cebulę, podsmażyć delikatnie i wrzucić na patelnię kapustę z grzybami, dodać około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, wymieszać, przykryć i dusić około 30 minut, gdyby całość zaczęła się przypalać to podlać 1-2 łyżkami wody. Po zmięknięciu kapusty farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i na koniec dodajemy posiekane orzechy oraz zielona pietruszkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2 - Paszteciki ziemniaczano-drożdżowe  foto
3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy w prostokąt na grubość około 1 cm, następnie wzdłuż przez środek przecinamy na pół i powstałe prostokąty smarujemy farszem kapuścianym, następnie od dłuższego boku zwijamy jak roladę.
Krok 3 - Paszteciki ziemniaczano-drożdżowe  foto
4
Ostrym nożem tniemy malutkie porcje ciasta na szerokość około 3-4 cm i układamy paszteciki na wyłożonej papierem blaszce, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Krok 4 - Paszteciki ziemniaczano-drożdżowe  foto
5
Dodatkowe jajko lekko ubić i posmarować nim po wierzchu paszteciki oraz delikatnie posypać makiem lub pieprzem ziołowym.
Piec 25-30 minut w temp. 180 st podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem czerwonego barszczu.
Krok 5 - Paszteciki ziemniaczano-drożdżowe  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 30.12.2016 12:59
pyszne paszteciki
w mojej kuchni 29.12.2016 22:49
zabieram przepis...
norweska20 29.12.2016 22:06
wyszły bardzo smakowicie
olkaaa 29.12.2016 20:47
muszę zrobić
IKrakowianka 29.12.2016 19:58
bardzo smaczne
Stenka 29.12.2016 19:49
ciekawa propozycja
bietka 29.12.2016 19:45
smaczne paszteciki, idealne do czerwonego barszczyku :)
MonikaW 29.12.2016 19:13
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak