Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowany schab morelowo - jabłkowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

schab bez kości 1 kg
morele suszone wg uznania
jabłka 3 sztuki
masło 50 g
woda letnia 1/2 filiżanki

Marynata

przyprawa do potraw Kucharek wg uznania
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania
sól do smaku wg uznania
olej z pestek winogron 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 duża garść
melasa z granatem 2 łyżki

Porada

Bardzo dobre mięsko, w smaku bardzo soczyste. Doskonały dodatek na ciepło do drugiego dania, a także na zimno na kanapki. Polecam.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowany schab morelowo - jabłkowy

Kroki postępowania

1
Umyć dokładnie schab pod bieżącą wodą, wysuszyć ręcznikami papierowymi. Zrobić ostrym nożem otwór w całej długości mięsa i wypełnić go suszonymi morelami. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
Krok 1 - Marynowany schab morelowo - jabłkowy foto
2
Posypać mięso przyprawą do dań.
Krok 2 - Marynowany schab morelowo - jabłkowy foto
3
Następnie wlać olej i popieprzyć oraz posolić.
Krok 3 - Marynowany schab morelowo - jabłkowy foto
4
Dosyć obficie posypać suszonym majerankiem.
Krok 4 - Marynowany schab morelowo - jabłkowy foto
5
Na końcu polać melasą z granatem. Naczynie przykryć folią silikonową i włożyć na całą noc do lodówki.
Krok 5 - Marynowany schab morelowo - jabłkowy foto
6
Na schłodzonym mięsie położyć masło oraz dolać letnią wodę.
Krok 6 - Marynowany schab morelowo - jabłkowy foto
7
Jabłka przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i położyć na mięsie.
Krok 7 - Marynowany schab morelowo - jabłkowy foto
8
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 1 godzinę.
Krok 8 - Marynowany schab morelowo - jabłkowy foto
9
Upieczone mięso pozostawić w piekarniku do ostudzenia. Następnie wyjąć mięso i schłodzić w lodówce.
Krok 9 - Marynowany schab morelowo - jabłkowy foto
10
Mięso można wykorzystać do drugiego dania lub na kanapki. Smacznego !
Krok 10 - Marynowany schab morelowo - jabłkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 13.04.2017 12:10
Coś podobnego robię, więc jestem przekonana, że ten musi być równie pyszny.
Jagódka77 03.03.2017 11:26
smaczne mięso
Diana Rusiłowicz 31.12.2016 01:01
Smacznie wygląda!
w mojej kuchni 30.12.2016 01:02
pyszny schabik do pieczywa
adelajda 29.12.2016 20:29
Pyszne mięsko
agnieszka214 29.12.2016 19:27
bardzo pyszny schabik
Janina 29.12.2016 18:40
Fajne mięsko;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak