Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parmigiana - włoska zapiekanka z bakłażana

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory krojone z puszki 2 puszki
ząbki czosnku 2 szt
bazylia świeża
bakłażan 2 śr wielkości
mozzarella w kulce 3 szt (po 125 g)
parmezan starty 3 łyżki
oliwa
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Parmigiana - włoska zapiekanka z bakłażana

Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pomidory, posiekaną bazylię. Lekko redukujemy sos. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Bakłażana kroimy na 4-5 mm plastry (wzdłuż), smarujemy oliwą, grillujemy z obu stron.

Mozzarellę kroimy na plastry.

W naczyniu żaroodpornym warstwowo układamy, sos, bakłażany, mozzarella, ostatnią warstwą ma być sos. Posypujemy startym parmezanem, zapiekamy 30 min w 200°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 29.12.2016 13:59
smaczna zapiekanka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak