Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Francuskie koperty" z pietruszkowym mięsem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

farsz

pierś z kurczaka ok.220g
natka pietruszki 5-6 g
estragon 1/2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 pełne łyżeczki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz
ząbek czosnku 1 sztuka

ciasto

ciasto francuskie 275 g

Przepis i sposób przygotowania na: "Francuskie koperty" z pietruszkowym mięsem

Kroki postępowania

1
Mięso mielimy, natkę i czosnek drobno siekamy.
Jajko lekko solimy i roztrzepujemy.
Zmielone mięso mieszamy z estragonem, solą, pieprzem, czosnkiem i natką pietruszki. Dodajemy bułkę tartą, polewamy 1/2 jajka i mieszamy.
Mięso odstawiamy do lodówki.
Krok 1 - "Francuskie koperty" z pietruszkowym mięsem  foto
2
Piekarnik nagrzewamy do min. 180 C. Schłodzone ciasto kroimy w parzyste 7 cm kwadraty, lub dłuższe prostokąty.
Tak aby zużyć cały płat ciasta. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - "Francuskie koperty" z pietruszkowym mięsem  foto
3
W każdym drugim parzystym kwadracie, lub prostokącie wycinamy otwór .
Brzegi pełnych ciasteczek na blaszce smarujemy jajkiem, nakładamy farsz, zostawiając wolne boki.Przykrywamy drugim ciastkiem z otworem i lekko dociskamy. Samą górę ciasteczek smarujemy jajkiem. Pieczemy do lekkiego przyrumienienia ciasta.
Krok 3 - "Francuskie koperty" z pietruszkowym mięsem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 30.12.2016 19:52
szybkie i smaczne :)
Babeczka35 29.12.2016 07:53
Smaczna propozycja.
Renataj 28.12.2016 23:26
Fajny pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak