Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna typ 480 1 1/2 szklanki
jajko 6 sztuk
cukier puder 3/4 szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

serek mascarpone 750 g
sok pomarańczowy z dwóch świeżych sztuk
cukier puder 1 łyżka

Dodatkowo

likier amaretto wg uznania

Polewa

biała czekolada 100 g
mleko 3,2% 1 łyżka

Posypka

dekoracja gwiazdki opłatkowe wg uznania

Porada

Biszkopt o smaku amaretto polany białą czekoladą. W środku krem z serków mascarpone z sokiem pomarańczowym. Idealny do kawki, czy też herbatki. Polecam !

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto

Kroki postępowania

1
Oddzielić białka od żółtek.
Krok 1 - Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto foto
2
Ubić pianę ze szczyptą soli, dodać żółtka i dalej miksować.
Krok 2 - Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto foto
3
Wsypać cukier puder, miksować.
Krok 3 - Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto foto
4
Na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
Krok 4 - Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto foto
5
Przygotować dużą tortownicę, dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto.
Krok 5 - Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto foto
6
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 40 minut.
Krok 6 - Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto foto
7
Wystudzić biszkopt.
Krok 7 - Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto foto
8
Przekroić biszkopt na dwie połowy.
Krok 8 - Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto foto
9
Nasączyć likierem amaretto.
Krok 9 - Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto foto
10
Serki mascarpone przełożyć do naczynia, wycisnąć sok z dwóch pomarańczy i zmiksować. Dosypać cukier puder i ponownie zmiksować.
Krok 10 - Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto foto
11
Posmarować kremem biszkopt.
Krok 11 - Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto foto
12
Przykryć drugą połową biszkoptu i ponownie nasączyć likierem amaretto.
Krok 12 - Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto foto
13
Roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i oblać biszkopt.
Krok 13 - Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto foto
14
Udekorować biszkopt i wstawić do lodówki. Smacznego !
Krok 14 - Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 12.02.2017 13:17
na pewno pyszny
halina17 29.12.2016 13:22
Smaczny biszkopt

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak