Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w galarecie z piwem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp dzwonka 1,5 kg
piwo 500 ml
miód 2-3 łyżki
marchew 2-3 średnie
seler naciowy 4 łodygi
cebula biała 2 duże
por średni
pietruszka z nacią pęczek
Goździki całe Prymat 2-3
Liść laurowy suszony Prymat 3-4
Ziele angielskie całe Prymat kilka kulek
Żelatyna wieprzowa Prymat
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek

Porada

Do galarety można dodać pokrojoną marchewkę z wywaru.

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w galarecie z piwem

Zagotować pod przykryciem wodę z przyprawami i pokrojonymi warzywami. Gotować pół godziny na najmniejszym ogniu. Odkryć i wlać piwo. Ostrożnie włożyć kawałki ryby i ogrzewać na wolnym ogniu 20-30 minut. Rybę ostrożnie wyjąć na półmisek i pozostawić do ostygnięcia.

Wywar przecedzić, odmierzyć potrzebną ilość, doprawić do smaku i rozpuścić w nim odpowiednią ilość żelatyny. Odstawić do ostygnięcia. Zimnym wywarem! Zalać rybę i wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak