Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledź w jogurcie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płaty śledziowe solone 5 szt
jogurt grecki 300 g
majonez 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
cebula 1 szt
jabłko 1 szt
ocet 1 szkl
Ziele angielskie całe Prymat 5 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Porada

Zamiast śmietany używam jogurtu greckiego, ponieważ zachowuje swój ładny biały kolor. Śmietana zawsze brzydko szarzeje.

Przepis i sposób przygotowania na: Śledź w jogurcie

Ocet mieszamy z dwoma szklankami wody, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę pod przykryciem. Odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na kawałki. Następnie zalewamy je zimną zalewą. Moczymy 2-3 godziny. Jogurt mieszamy z majonezem. Cebulę kroimy na półplasterki, solimy, odstawiamy na 0,5 godziny. Następnie wyciskamy ją przez gazę. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszankę jogurtu z majonezem, łączymy z cebulą i jabłkiem. Dodajemy odsączone śledzie, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak