Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki ziemniaczane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 300 gram
mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 1 łyżka
jajko 1 sztuka
sól
kminek do posypania
Papryka słodka mielona Prymat do posypania
mak do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki ziemniaczane

Ziemniaki utłuc i ostudzić. Mąkę przekładamy na stolnicę. Dokładamy ziemniaki, połowę jajka, masło oraz sól do smaku.
Zagniatamy ciasto. Z gotowego toczymy wałeczki o średnicy około 1 cm. Wałeczki tniemy na paluszki o długości około 10-12 cm. Układamy na blaszce. Paluszki za pomocą pędzelka smarujemy drugą częścią jajka. Posypujemy makiem, papryką lub kminkiem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:38
Bardzo dobre.
iziona 29.12.2016 17:38
Ja posypuję startym serem i są przepyszne :)
Renataj 28.12.2016 23:30
Fajny pomysł:)
asiatok 28.12.2016 21:38
super przekąska
KORAL 28.12.2016 21:33
Pyszne paluszki :)
Barbara13 28.12.2016 18:46
Podkradam przepisik
Renata9 28.12.2016 18:34
Pomysłowa przekąska
Konczi 28.12.2016 18:05
Super przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak