Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowo- orzechowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO MAKOWE

margaryna 125 gram
mak 30 dag
jajko 6 sztuk
cukier puder 18 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olejek migdałowy
bakalie 0,5 szklanki

WKŁADKA ORZECHOWA

jajko 5 sztuk
orzechy włoskie 20 dag
cukier 10 dag
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

MASA JABŁKOWA

jabłka 1 kg (waga po obraniu)
galaretka cytrynowa 1 sztuka
cukier do smaku

DODATKOWO

polewa czekoladowa do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo- orzechowe

Kroki postępowania

1
CIASTO MAKOWE: Mak zaparzamy. Zimny mielimy dwa razy.
Krok 1 - Ciasto makowo- orzechowe foto
2
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
W misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem, stopniowo dodając do niej żółtka. Do utartej masy dodajemy mak oraz proszek do pieczenia. Masę makową łączymy z pianą z białek. Na koniec dodajemy do niej bakalie oraz olejek migdałowy.
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Makowiec pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony wyjmujemy i studzimy.
Krok 2 - Ciasto makowo- orzechowe foto
3
CIASTO ORZECHOWE: Połowę orzechów mielimy, a drugą połowę siekamy nożem. Tak przygotowane łączymy z proszkiem do pieczenia oraz bułką tartą.
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a gdy ten się rozpuści dodajemy porcjami żółtka. Do puszystej masy wsypujemy przygotowane sypkie składniki. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę. Pieczemy je około 20 minut w 180°C. Upieczone studzimy.

Krok 3 - Ciasto makowo- orzechowe foto
4
MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte stawiamy na ogniu i smażymy około 15 min. Powinny zmięknąć i delikatnie się „rozpaść”. Do gotowych dodajemy galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie słodzimy do smaku. Tak przygotowane jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 4 - Ciasto makowo- orzechowe foto
5
Tężejącą masą jabłkową przekładamy upieczone wcześniej ciasto makowe z orzechowym. Po przełożeniu ciasta schładzamy, by masa dokładnie zastygła.
Gotowe ciasto dowolnie dekorujemy polewą czekoladową.
Krok 5 - Ciasto makowo- orzechowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:41
Bardzo dobre.
Wiktoria29 28.12.2016 21:20
kuszące.....
dodi 28.12.2016 17:59
ale apetyczne wyglada
Agnieszka-87-25 28.12.2016 16:19
mniam pysznosc
Stenka 28.12.2016 15:53
smaczne ciasto
Madzai 28.12.2016 15:41
Smakowita przekąska :)
gosia56 28.12.2016 15:04
Na pewno pyszne ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak