Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryba panierowana

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety rybne 1 kg
cytryna 1/2
mąka pszenna 4 łyżki
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 150 g
sól i pieprz
masło klarowane 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: ryba panierowana

Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 4 porcje. Skropić sokiem z połowy cytryny.
Przygotować trzy głębokie talerze na panierkę: do pierwszego nasypać mąkę, roztrzepane jajka wlać do drugiego, a do trzeciego nasypać bułki tartej. Ponownie osuszyć filety ręcznikiem papierowym i oprószyć solą i pieprzem. Zanurzać filety w mące, delikatnie strzepując jej nadmiar. Następnie zanurzać w jajkach, pozwalając by nadmiar odciekł. Na koniec włożyć do bułki tartej lekko przyciskając dłonią.
Masło rozgrzać w teflonowej patelni na średnim ogniu i smażyć filety po 2-3 minuty z każdej strony. Odwracać delikatnie żeby się nie rozpadły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

basiazet 28.12.2016 11:44
wygląda świetnie
mirosława4 28.12.2016 11:35
apetyczna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak