Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki małej księżniczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
woda letnia 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
olej 2 łyżki
buraki 0,5 sztuki, małego
sól szczypta

FARSZ

ser biały ok 0,5 kg
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder do smaku
cukier waniliowy 1 opakowanie

DODATKOWO

masło do polania

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki małej księżniczki

Kroki postępowania

1
Buraczka obieramy i trzemy na drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej jajko, sól, olej, wodę i startego buraczka.
Krok 1 - Pierożki małej księżniczki foto
2
Energicznie zarabiamy ciasto.
Gotowe ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego koło za pomocą szklanki. Na każde koło nakładamy nadzienie
Krok 2 - Pierożki małej księżniczki foto
3
Sklejamy pierogi.Tak przygotowane pierogi gotujemy około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
FARSZ: Ser ucieramy z żółtkiem. Dokładamy cukier waniliowy i całość słodzimy do smaku.
Farszem napełniamy pierogi.

Krok 3 - Pierożki małej księżniczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.01.2017 09:57
Fajne, takie inne.
Ada-Gaba 27.12.2016 16:00
fajne pierożki
Aleksandra/Olcia 27.12.2016 15:42
śliczne i na pewno smaczne
Habibi 27.12.2016 14:08
Ja w tym roku zrobiłam różowe pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak