Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniki pszenno - żytnie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
mąka żytnia pełnoziarnista 10 dag
jajko 2 szt
cukier puder 13 dag
masło 10 dag
miód prawdziwy 10 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
kakao 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniki pszenno - żytnie

Kroki postępowania

1
Przesiewamy do miski obie mąki pszenną oraz żytnią pełnoziarnistą, w następnej kolejności dodajemy cukier puder, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Wbijamy jaja, wlewamy roztopione masło i miód. Wszystkie składniki wyrabiamy razem, aż połączą się w jednolite ciasto. Ciasto jest dość rzadkie i najlepiej wyrabiać je mikserem
Krok 1 - Pierniki pszenno - żytnie foto
2
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 milimetrów, na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykrawamy foremkami pierniczki , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Pierniki pszenno - żytnie foto
3
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim ciastka przez 9 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Kiedy wystygną dekorujemy według własnego uznania.
Krok 3 - Pierniki pszenno - żytnie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 27.12.2016 14:29
bardzo smaczne
Bernadeta1 27.12.2016 14:27
smaczne pierniki
Jadwiga/Jaga85 27.12.2016 13:14
piękne pierniczki
Krystyna32 27.12.2016 12:57
bardzo apetyczne
Franciszek 27.12.2016 12:20
super ciastka
Futka 27.12.2016 11:09
Śliczne i bardzo apetyczne pierniczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak