Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa chałka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

jajko 2 szt
mąka pszenna 1/2 kg
cukier 2-3 łyż
cukier waniliowy 1 opakowanie
drożdże 4 dag
mleko 1/2 - 1 szkl
masło 5 dag

Kruszonka

mąka 2 łyż
olej 2 łyż
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 łyż

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa chałka

W 1/2 szkl ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki. Odstawiamy na 5 minut aby rozczyn zarobił. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Wsypujemy mąkę, rozpuszczone masło i drożdże. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest za gęste to dolewamy odrobinę mleka. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Rolujemy średniej grubości wałeczki, z których formujemy warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki kruszonki łączymy i rozcieramy. Posypujemy wierzch chałki. Pieczemy ok 25 - 30 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 27.12.2016 17:48
Dziękuje ślicznie za miłe komentarze
adelajda 27.12.2016 15:58
Super chałka
Habibi 27.12.2016 11:07
Uwielbiam puchate chałki :)
Jadwiga/Jaga85 27.12.2016 09:32
Pyszne ciasto
MagdalenaIC 27.12.2016 00:16
Pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak