Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik Polski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości 20 dag
ziemniaki 30 dag
masło 2 łyżki
śmietana 125 ml
żółtko jajek 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 5-6 szt
sól, pieprz według uznania
szczypiorek posiekany 2 łyżki
włoszczyzna kilka (bez kapusty)
kasza 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik Polski

Przygotowanie:
Warzywa oczyścić, umyć. Kości umyć, porąbać na mniejsze kawałki. Razem z przygotowanymi warzywami oraz przyprawami włożyć do garnka, zalać 1 litrem wody i gotować godzinę na małym ogniu. Wywar przecedzić, część warzyw pokroić w kostkę i odłożyć. Kaszę opłukać, osączyć, zalać zimną wodą, dodać masło, oprószyć solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez mniej więcej godz. aż kasza się rozkleii. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze. Następnie dodać kaszę i odłożone pokrojone warzywa. Zupę doprawić śmietaną i wymieszać z surowymi żółtkami. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak