Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan zapiekany z cukinią

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
cukinia 1 szt
ser mozzarella 1 kulka
pomidory w zalewie pomidorowej 1 puszka
oregano do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan zapiekany z cukinią

Bakłażan pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na ok godzinę.
Przygotować sos pomidorowy; Pomidory lekko w puszce pociąć wyłożyć do garnka, dodać przyprawy ; sól, pieprz, oregano i rozgotować.
Bakłażany wypłukać, osączyć na sicie. Cukinię pokroić w podobne plastry i krótko obsmażyć warzywa z obu stron, przekładać na przemian w naczyniu żaroodpornym.
Zalać sosem, posypać oliwkami pokrojonymi w plasterki i obłożyć plastrami mozzarelli. Zapiec w piekarniku ok 30 min jeśli jest jedna warstwa dłużej jeśli dwie. Przed podaniem posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nikusonka 22.02.2011 23:13
wygląda rewelacyjnie:)
justyna111 11.09.2010 11:50
extra
Lidia11 06.09.2010 21:47
super wygląda apetycznie
danusia19671 27.08.2010 15:52
Ładnie wygląda, i chyba tak smakuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak