Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z masą krówkową (kajmak)

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ser biały 1 kg (twarogowy)
masa krówkowa 400 ml (jedna puszka)
jajko 5 szt.
masło 60 g
mleko 3 łyżki
cukier puder 2 - 4 łyżki
budyń śmietankowy 1 opakowanie

Spód do sernika

herbatniki 220 g
orzechy włoskie 100 g
masło 100 g
cukier puder 1/4 szklanki

Polewa

masło 40 g
masa krówkowa 2 - 3 łyżki

Dodatkowo

płatki migdałowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z masą krówkową (kajmak)

Składniki na foremkę o średnicy 28 cm.
Spód pod ser:
1. Masło roztopić.
2. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Można użyć do tego blendera, rozdrabniacza lub zwykłego wałka do ciasta.
3. Orzechy drobno pokroić.
4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskać łyżką do dna wyrównując powierzchnię.
Masa serowa:
(produkty powinny mieć temperaturę pokojową)
1. Wszystkie składniki zmiksować. Ma być jednolita masa, nie trzeba długo miksować tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie za mocno napowietrzy sernik i może być nierówny i popękany.
2. Masę serową delikatnie wylać do foremki wyłożonej masą z herbatników.
3. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wcześniej na blachę z najniższego poziomu wylać 300 ml wody.
4. Na poziom drugi z dołu piekarnika wstawić sernik, piec 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut.
5. Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać go, zostawić w nim sernik na 15 minut, a kolejne 15 minut sernik ma stać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
6. Wyjąć sernik z piekarnika i jeszcze ciepły posmarować polewą (będzie się lekko topić).
7. Wierzch posypać płatkami migdałów, wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby stężał. Najlepszy jest na drugi dzień.
Polewa:
Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą krówkową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata 02.08.2023 20:27
Super przepis, sernik wyszedł wyśmienity
Doradca Smaku 03.08.2023 07:02
Super wiadomość :) Zapraszam również po inne przepisy z kategorii ciasta - znajdziesz tam wiele pysznych inspiracji :) Pozdrawiam, Doradca Smaku
MagdalenaIC 26.12.2016 01:19
Pysznie :)
Ada-Gaba 25.12.2016 15:41
pyszniutki sernik
Edita 25.12.2016 08:28
fajny sernik
MonikaW 24.12.2016 21:50
pychotka :)
Krzysztof15 24.12.2016 11:04
bardzo smaczny
Agnieszka-87-25 24.12.2016 08:47
uwielbiam serniczki
bietka 23.12.2016 23:31
Smaczny serniczek:)
Patrycja33 23.12.2016 23:03
moj ulubiony!!!
halina17 23.12.2016 22:39
Dobry sernik.
Łukasz15 23.12.2016 22:19
Super serniczek
IKrakowianka 23.12.2016 21:25
bardzo apetyczny
Jadwiga/Jaga85 23.12.2016 20:58
pyszny sernik
RenataZ-et 23.12.2016 19:25
rewelacyjny sernik
agnieszka214 23.12.2016 18:08
juz mi slinka cieknie super pyszne
w mojej kuchni 23.12.2016 16:53
PYSZNOŚCI SERNIKOWE
Futka 23.12.2016 14:10
Bajeczny i bardzo smakowity sernik :)
Habibi 23.12.2016 12:33
Do wypróbowania w najbliższym czasie, koniecznie :)))
mirosława4 23.12.2016 12:00
apetyczny !
Franciszek 23.12.2016 11:47
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak