Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowy sernik z michałkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

KAKAOWY SPÓD

mąka 15 dag
cukier puder 5 dag
margaryna 8 dag
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
kakao łyżka

SER

ser biały 1,1 kg
masło 3/4 kostki
cukier puder 20 dag
jajko 7 sztuk
budyń waniliowy 1 opakowania
mąka krupczatka 1 łyżka
czekolada gorzka 100 gram
biała czekolada 100 gram
kakao 1 łyżka
orzeszki ziemne 250 gram
cukierki 6 białe michałki
cukierki 6 czekoladowe michałki

WYKOŃCZENIE

czekolada mleczna 3/4 sztuki
czekolada gorzka 3/4 sztuki
masło 5 dag
cukierki michałki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowy sernik z michałkami

Kroki postępowania

1
SPÓD:Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym wykładamy spód przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
SER:Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, żółtkami i serem. Do gładkiej masy dodajemy budyń oraz mąkę. Całość ponownie miksujemy.
Krok 1 - Dwukolorowy sernik z michałkami foto
2
Białka ubijamy na sztywno. Ubite łączymy z masą serową.
Orzechy drobno kroimy lub rozkruszamy w malakserze, czy blenderze. Cukierki kroimy na mniejsze części. Czekolady osobno rozpuszczamy.
Krok 2 - Dwukolorowy sernik z michałkami foto
3
Przygotowany ser dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dodajemy ciemną czekoladę oraz kakao, a do drugiej białą czekoladę. Ser z czekoladami miksujemy.
Krok 3 - Dwukolorowy sernik z michałkami foto
4
Następnie do ciemnej i jasnej masy serowej dodajemy po połowie przygotowanych orzechów. Orzechy z serem łączymy za pomocą łyżki.
Krok 4 - Dwukolorowy sernik z michałkami foto
5
Czekoladowy ser wykładamy na kakaowy spód. „Wbijamy” w niego ciemne, pokrojone michałki. Na wierzch wylewamy jasny ser. W jasnej części zatapiamy białe michałki.
Tak przygotowany sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
Po wyjęciu dokładnie go studzimy, po czym ścinamy delikatnie zrumieniony wierzch i wykańczamy.
WYKOŃCZENIE:Czekolady łamiemy na mniejsze części. Tak przygotowane rozpuszczamy z masłem. Płynną czekoladę wylewamy na sernik, równomiernie ją rozprowadzając. Na czekoladę wykładamy kawałki pokrojonych michałków. Całość odstawiamy, by czekolada zastygła. Gotowe:).
Krok 5 - Dwukolorowy sernik z michałkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 04.01.2017 19:52
smaczne serniczek
gusia1000 02.01.2017 11:00
Smaczne ciasto
agnieszka214 26.12.2016 11:14
Fajna propozycja na święta
MagdalenaIC 26.12.2016 01:18
Pysznie :)
Wiesława1 25.12.2016 13:34
Świetna propozycja
IZABELA29 24.12.2016 20:19
Swietnie wygląda
MagdalenaIC 24.12.2016 00:48
Wygląda pysznie :)
Patrycja33 23.12.2016 23:05
wyglada perfekcyjnie!!
Wiktoria29 23.12.2016 21:23
kuszący..........
adelajda 23.12.2016 16:35
dobry serniczek
Agnieszka-87-25 23.12.2016 15:58
wysmienity sernik
gosia56 23.12.2016 15:27
Na pewno słodziutki ;)
Ola1984 23.12.2016 13:27
Wygląda obłędnie :)
ada.la 23.12.2016 12:29
rewelacyjne ciasteczko
Franciszek 23.12.2016 11:50
dobre do kawy
Habibi 23.12.2016 08:48
Bardzo Smakowity :)
Edith85 23.12.2016 07:36
Jak zwykle pyszności
Iwusia 22.12.2016 23:41
ależ pyszności, taki na bogato :)
Renata9 22.12.2016 22:43
Rewelacyjny serniczek
MałaMi89 22.12.2016 22:43
Ale pyszny musiał być! :)
halina17 22.12.2016 21:56
Smaczny sernik.
edytazaw89@wp 22.12.2016 21:48
Wygląda pysznie
ilka01 22.12.2016 21:48
pyszności ...:)
Stenka 22.12.2016 21:39
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak