Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta paprykowa z mięsem mielonym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NADZIENIE

mięso mielone wieprzowe 400 gram
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
żółta papryka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
żółty ser 5-6 dag
śmietana 2 łyżki
jajko 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Tymianek suszony Prymat do smaku
olej
natka pietruszki pęczek mały

CIASTO

mąka 250 gram
jajko 1 sztuka
woda 1-2 łyżki
sól 1/3 łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
margaryna 125 dag
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta paprykowa z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
NADZIENIE:Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy ją na niewielkiej ilości oleju do momentu jak stanie się szklista. Między czasie paprykę kroimy w cienkie paseczki. Pokrojoną dodajemy do cebuli i razem smażymy do momentu jak dodane warzywo zmięknie.
Krok 1 - Tarta paprykowa z mięsem mielonym foto
2
Na oddzielnej patelni przysmażamy mięso. W trakcie smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Gotowe mięso łączymy z papryką. Całość doprawiamy do smaku i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Tarta paprykowa z mięsem mielonym foto
3
CIASTO: Składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy.
Krok 3 - Tarta paprykowa z mięsem mielonym foto
4
Do letniego lub zimnego farszu dodajemy jajko, śmietanę, starty ser oraz pokrojoną natkę pietruszki. Składniki farszu mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na podpieczone ciasto kruche.
Krok 4 - Tarta paprykowa z mięsem mielonym foto
5
Tak przygotowanym ciastem wykładamy spód i boki formy na tarte. Dno ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 15 minut (180°C), by delikatnie się podpiekło.
Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie. Całość zapiekamy dodatkowo około 30 minut w tej samej temperaturze. Gotową tarte wyciągamy. Podajemy na ciepło lub zimno oprószoną natką pietruszki.
Krok 5 - Tarta paprykowa z mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marjas 25.11.2017 21:24
Tarta przepyszna. Przepis na ciasto bardzo dobry, tarta nie klei się, da się rozwałkować- super;) tylko w przepisie jest błąd....chyba. Podane jest 125 dag masła, nie mogłam się nadziwić ile kostek masła powinnam dać na szklankę mąki;)? ostatecznie dałam 125 g i wyszło super;)
gusia1000 02.01.2017 11:01
Dobra tarta
Edith85 26.12.2016 13:10
Wygląda smakowicie
edytazaw89@wp 24.12.2016 13:49
Wygląda pysznie
Ada-Gaba 23.12.2016 16:54
znakomity pomysł na danie z papryką
Grazyna0211 23.12.2016 14:45
świetna tarta
jagoda5913 23.12.2016 11:43
pyszny obiad
anka1988 22.12.2016 21:46
wygląda obłędnie
Renataj 22.12.2016 21:08
Kusząca propozycja:)
bertpvd 22.12.2016 20:54
wygląda fantastyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak