Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka ze śliwką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
wątróbka drobiowa 600 gram
czosnek 3 ząbki
śliwki węgierki ok 10 sztuk
olej
natka pietruszki
ocet balsamiczny 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
rukola do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka ze śliwką

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażamy na złoty kolor (na niewielkiej ilości oleju). W trakcie smażenia dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 1 - Wątróbka ze śliwką foto
2
Miedzy czasie umyte śliwki przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane dodajemy pod koniec smażenie do cebuli. Razem podgrzewamy całość około 5 minut, uważając , by śliwki nie rozmiękły zbytnio. Czas smażenia zależy od dojrzałości owoców którymi dysponujemy.
Krok 2 - Wątróbka ze śliwką foto
3
Wątróbkę myjemy, dokładnie osuszamy i oczyszczamy z błonek
Krok 3 - Wątróbka ze śliwką foto
4
Następnie przysmażamy ją z każdej strony na rumiany kolor. W trakcie smażenia doprawiamy ją solą i pieprzem.
Krok 4 - Wątróbka ze śliwką foto
5
Gotową wątróbkę łączymy z cebulą i śliwkami. Całość chwilkę razem podgrzewamy. Dodajemy natkę pietruszki, ocet balsamiczny i ostatecznie doprawiamy do smaku. Gotowe.
Krok 5 - Wątróbka ze śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.01.2017 11:01
Dobre jedzenie.
Janina 23.12.2016 20:29
Fajny pomysł na wątróbkę;))
jagoda5913 23.12.2016 11:45
dobry obiad
Wafelek2601 23.12.2016 09:31
Smaczne danie
Ada-Gaba 22.12.2016 21:54
ciekawy pomysł na watróbkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak