Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki po chińsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron ryżowy 1 op.
mięso mielone 400 g
jajko 1 szt
cebula 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka
sos sojowy 2 łyżki
pieczarki 12 małych
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia

Porada

Pulpeciki można usmażyć na głębszym oleju i później zrobić z nich szaszłyki, lub upiec na grillu. Zamiast pieczarek można użyć pomidorków koktajlowych lub innych ulubionych warzyw.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki po chińsku

Makaron zalać wrzącą osoloną wodą i odstawić na 5 minut (najlepiej przedtem połamać na krótkie odcinki), odcedzić i ostudzić, posiekać nożem dość drobno. Pieczarki oczyścić i umyć, wrzucić do osolonego wrzątku na 3-4 minuty, odcedzić. Cebulę zetrzeć na tartce na papkę, natkę drobno posiekać. Do mięsa wbić jajko, dodać makaron, sos sojowy,cebulę, natkę i bułkę tartą, doprawić pieprzem i solą do smaku. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować małe pulpeciki, obtaczać w bułce tartej. Nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian z pieczarkami (obsypanymi solą i bułką tartą). Układać na blaszce posmarowanej olejem i piec ok 35-40 minut w temperaturze 200*C. Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak