Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WIGILIJNE PIEROGI Z MAKIEM

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 1/2 kg
mleko 3,2% 1 szklanka
drożdże suche 7 gram
cukier 2 łyżki
jajko 1 szt

Masa makowa

mak 350 gram
żółtko jajek 1 szt
rodzynki 50 gram
orzechy włoskie 25 gram
skórka pomarańczowa 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
miód 2 łyżki
wrzątek 750 ml

Do smażenia

olej rzepakowy 1/2 szklanki

Porada

Usmażone pierogi można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Przepis i sposób przygotowania na: WIGILIJNE PIEROGI Z MAKIEM

Mak sparzyć wrzątkiem po około dwóch godzinach dwukrotnie zmielić przez maszynkę.Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami dodać jajko,cukier,mleko i zagnieść gładkie ciasto.Zagniecione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do zmielonego maku dodać żółtko,cukier puder,miód i wszystkie bakalie masę makową dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować a następnie wyciąć szklanką kółka nadziewać je masą makową.Gotowe pierogi smażyć na patelni na rozgrzanym oleju przez 5 minut z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 21.04.2017 21:43
Fajny pomysł,nie robiłam takich
Ela15 09.03.2017 09:02
fajne pierogi
Patrycja33 24.12.2016 00:19
ciekawe pierożki, chętnie bym zjadla, u mnie sie nigdy w domu takich nie robilo na Wigilie.
Bernadeta1 23.12.2016 20:39
pysznie się prezentują
halina17 22.12.2016 21:59
Dobre pierogi.
magdow 22.12.2016 21:25
smakowity przepis !
RenataZ-et 22.12.2016 19:34
super przepis
Jadwiga/Jaga85 22.12.2016 18:39
oryginalny przepis
edytazaw89@wp 22.12.2016 18:20
Wygląda pieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak