Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z buraków i chrzanu z wędzoną śliwką

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 1 kg
chrzan ze słoika 100-150 g
śliwki wędzone 100 g
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
miód gryczany do smaku
olej z orzechów włoskich

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z buraków i chrzanu z wędzoną śliwką

Kroki postępowania

1
Buraki umyć, włożyć do foliowego rękawa i upiec w temp. 200°C przez 60-90 minut w zależności od wielkości. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Krem z buraków i chrzanu z wędzoną śliwką foto
2
Zimne buraki obrać i zetrzeć na małych oczkach zachowując sok
Krok 2 - Krem z buraków i chrzanu z wędzoną śliwką foto
3
Śliwki wędzone pokroić w paseczki lub kostkę. Jeśli są bardzo suche trzeba je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i pozostawić na kilka godzin.
Krok 3 - Krem z buraków i chrzanu z wędzoną śliwką foto
4
Wszystko skropić sporą ilością soku z cytryny i olejem z orzechów włoskich. Posolić i dodać płynny miód gryczany do smaku oraz chrzan (najlepiej stopniowo, aby całość nie była zbyt ostra).
Krok 4 - Krem z buraków i chrzanu z wędzoną śliwką foto
5
Zmiksować na jednolitą gładką masę i dla pewności przetrzeć przez żyłkowe sito.
Krok 5 - Krem z buraków i chrzanu z wędzoną śliwką foto
6
Uzyskany krem doprawić do smaku i przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub szerokiego słoika. Wstawić do lodówki na dobę.
Krok 6 - Krem z buraków i chrzanu z wędzoną śliwką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdow 21.12.2016 22:21
smaczny przepis !
Stenka 21.12.2016 21:46
ciekawy przepis
bertpvd 21.12.2016 18:35
piękny kolor
Edith85 21.12.2016 14:59
Ciekawy pomysł
olkaaa 21.12.2016 14:51
brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak