Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z różą i rabarbarem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 600 gram
mleko 1 szklanka, letnie
śmietana 30% 1/4 szklanki
masło 10 dag
drożdże 5 dag
cukier 3 łyżki
jajko 3 sztuki
jajko do smarowania
sól szczypta

NADZIENIE

konfitura z płatków róży 1 słoiczek
rabarbar ok 5 łodyg

KRUSZONKA

cukier 3-4 łyżki
masło 7 dag
mąka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z różą i rabarbarem

Kroki postępowania

1
W letnik mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 3 łyżki mąki. Wymieszane składniki pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (pod przykryciem).
Między czasie topimy masło i studzimy.
Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przygotowaną masę jajeczną, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. W połowie dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki garnek z nim przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu.
Pozostawiamy je na około 1 godzinę do momentu jak podwoi swoją objętość.
Krok 1 - Drożdżówki z różą i rabarbarem foto
2
Gotowe wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na grubość około 2-2,5 cm. Z rozwałkowanego wycinamy koła, które przekładamy ma blaszkę. W każdej bułeczce za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem
Krok 2 - Drożdżówki z różą i rabarbarem foto
3
W środek drożdżówek nakładamy konfiturę różaną.
Krok 3 - Drożdżówki z różą i rabarbarem foto
4
Na konfiturę wykładamy pokrojony rabarbar.
Krok 4 - Drożdżówki z różą i rabarbarem foto
5
Całość posypujemy kruszonką.
Tak uformowane drożdżówki przekładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy na 180°C. Drożdżówki pieczemy około 20 minut do zrumienienia ciasta.
Gotowe wyjmujemy. Jeszcze ciepłe możemy polukrować.
KRUSZONKA: Po umieszczeniu składników w misce rozkruszamy je w dłoniach.
Krok 5 - Drożdżówki z różą i rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.01.2017 22:52
Bardzo dobre.
Ola1984 19.12.2016 17:13
Niebiańskie połączenie :)
pestka 19.12.2016 16:02
wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak