Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bałwanki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło miękkie 150 g
mąka pszenna 550 g
cukier brązowy 200 g
Soda oczyszczona Prymat 2 płaskie łyżeczki
jajko 3
mus jabłkowy 360 g
cynamon Prymat 1 łyżeczka
orzechy posiekane 100 g

Polewa

biała czekolada 300 g
olej rzepakowy 3 łyżki

Dekoracja

czekolada gorzka 100 g

Porada

Do ciasta możemy dodać też kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową, migdały, rodzynki lub inne bakalie.

Przepis i sposób przygotowania na: Bałwanki

Kroki postępowania

1
Przygotować dużą blachę z piekarnika. Posmarować rogi blachy masłem i przykleić papier do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C (grzanie - góra/dół).
Wszystkie składniki, oprócz orzechów, umieścić w misie miksera lub robota planetarnego. Ciasto miksować do uzyskania jednolitej masy. Wsypać orzechy i wymieszać mikserem. Ciasto wylać równomiernie na całą blachę. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu zostawić na blaszce i ostudzić.
Krok 1 - Bałwanki  foto
2
Biała polewa: czekoladę połamać i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto posmarować taką polewą i zostawić do zastygnięcia. Przez dodatek oleju, polewa będzie się lepiej kroiła po zastygnięciu.
Krok 2 - Bałwanki  foto
3
Po całkowitym zastygnięciu polewy, ciasto można pokroić. Najpierw kroimy kwadraty, powinniśmy otrzymać ich 12, a potem te kwadraty kroimy po przekątnej, by uzyskać trójkąty.
Krok 3 - Bałwanki  foto
4
Ciemną czekoladę również roztopić w kąpieli wodnej, przełożyć do mocniejszego woreczka foliowego np. takiego do mrożenia. Żeby ułatwić sobie napełnianie woreczka najlepiej jednym rogiem włożyć go do kubka i wtedy napełniać czekoladą. Róg woreczka delikatnie obciąć i dekorować trójkąty - bałwanki. Niekoniecznie muszą to być bałwanki, możemy malować inne wzorki czy esy-floresy. Udekorowane ciastka pozostawić do zastygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Krok 4 - Bałwanki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 21.12.2016 08:04
Świetny pomysł, rewelacja!
Wiktoria29 20.12.2016 14:36
fajnie wyglądają
Ewa Wojtaszko 20.12.2016 12:29
fajne cudaczki :)
Konczi 19.12.2016 22:42
super pomysł
Beatris 19.12.2016 22:08
Chętnie zjadłabym na deser, pycha :)
Janina 19.12.2016 15:53
Super pomysl;))
Grazyna0211 19.12.2016 15:06
fajny pomysł
Edith85 19.12.2016 13:55
Ale urocze:)
ben-ka 19.12.2016 11:04
Świetny pomysł !
Aleksandra/Olcia 19.12.2016 10:05
super pomysł
adelajda 19.12.2016 10:02
Super pomysł :)
Krystyna32 19.12.2016 10:01
bardzo apetyczne :)
edytazaw89@wp 19.12.2016 09:50
Wygląda pięknie
Ewelina1991 19.12.2016 09:08
śliczne bałwanki ;-)
mirosława4 19.12.2016 08:28
pomysłowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak