Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z kukurydzianą mąką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kopytka

ziemniaki ugotowane 1,20 kg
jajko 1 sztuka
mąka kukurydziana 20 dag
mąka pszenna 20 dag

sos pietruszkowy

oliwa 1/4 szklanki
sok z cytryny 1/2 łyżki
pietruszka zielona 1/2 pęczka
chili 1 kawałeczek
orzechy włoskie 1 łyżka posiekanych
czosnek 1 ząbek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z kukurydzianą mąką

Kroki postępowania

1
Oliwę wlać do miseczki i wymieszać z sokiem cytrynowym, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojone chili oraz posiekaną pietruszkę, a na końcu orzechy, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Krok 1 - Kopytka z kukurydzianą mąką foto
2
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko oraz mąkę, zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dodać więcej mąki bo to zależy od ziemniaków)
Krok 2 - Kopytka z kukurydzianą mąką foto
3
Z ciasta uformować wałeczki i przy pomocy noża pokroić małe kopytka. W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i ugotować w niej kopytka, wrzucając je na gotującą się wodę, gotować do momentu wypłynięcia.
Ugotowane kopytka wyjąc z wody, dodać sos pietruszkowy i delikatnie wymieszać tak, aby sos okleił kopytka.
Krok 3 - Kopytka z kukurydzianą mąką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.12.2016 22:07
Bardzo często dodaję do kluseczek mąki kukurydzianej :)
Grazyna0211 17.12.2016 09:41
smaczna wersja
AZgotuj 16.12.2016 12:39
pyszna propozycja :)
Jadwiga/Jaga85 16.12.2016 12:26
fajna alternatywa dla tradycyjnych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak