Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z musem jabłkowym i kremem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 8 szt
mąka tortowa 20 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 20 dag
cukier waniliowy 1 łyżka
olej 1 łyżka
sól szczypta

Bita śmietana

śmietana kremówka 2,5 szkl
cukier puder 2 łyżki
woda 1 szklanka
galaretka cytrynowa 3 opakowania

Mus z jabłek

jabłka 1 kg
galaretka brzoskwiniowa 3 opakowania
woda 1 szkl
cukier do smaku

Poncz

woda 150 ml
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka

Pozostałe produkty

Biszkopty kilka
czekolada 5 dag

Porada

Ciasto z musem z jabłek i bitą śmietaną jest bardzo smaczne. Delikatne, lekkie i nie za bardzo słodkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z musem jabłkowym i kremem

Kroki postępowania

1
Obrane jabłka wsypać do rondla, wlać szklankę wody, rozgotować. Zmiksować, dokładnie wymieszać z galaretką, dosłodzić, odłożyć do stężenia.
Krok 1 - Biszkopt z musem jabłkowym i kremem foto
2
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać olej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blaszki i wstawić na 10-12 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty.
Krok 2 - Biszkopt z musem jabłkowym i kremem foto
3
Oba blaty skropić ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Na jeden blat wyłożyć tężejący mus z jabłek, odłożyć do lodówki do stężenia.
Krok 3 - Biszkopt z musem jabłkowym i kremem foto
4
Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Następnie ciągle ubijając wlać płynną galaretkę.
Krok 4 - Biszkopt z musem jabłkowym i kremem foto
5
2/3 kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek i przykryć drugim biszkoptem.
Krok 5 - Biszkopt z musem jabłkowym i kremem foto
6
Resztą kremu posmarować ciasto po wierzchu, posypać pokruszonymi biszkoptami.
Krok 6 - Biszkopt z musem jabłkowym i kremem foto
7
Ozdobnie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odłożyć do lodówki do stężenia.
Krok 7 - Biszkopt z musem jabłkowym i kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 16.12.2016 12:29
pyszne ciasto!
wedith1 16.12.2016 12:24
A jaka blaszka? Ciasto wygląda wspaniale!
Mniam 16.12.2016 11:03
Bardzo lubię takie ciasta :)
Wacław 16.12.2016 10:28
znakomite ciasto :-)
Patrycja33 16.12.2016 10:12
pięknie wygląda :)
Ola1984 16.12.2016 08:53
Pysznie wygląda to ciacho :) Z przyjemnością bym spróbowała :)
Edith85 16.12.2016 08:53
smaczne i proste ciacho
jagoda5913 16.12.2016 00:24
podobne robię
Iwusia 15.12.2016 23:05
wygląda bardzo apetycznie
Wiktoria29 15.12.2016 21:55
lubię takie ciasta
ben-ka 15.12.2016 21:11
Takie ciasto, to ja lubię.
Stenka 15.12.2016 20:45
smakowite ciasto
Krzysztof15 15.12.2016 20:09
bardzo smaczne
bietka 15.12.2016 20:06
pyszne ciacho : )
agnieszka214 15.12.2016 19:09
pyszny cytrynowy smak masy mniam
halina17 15.12.2016 18:46
Pysznie wygląda ciasto.
dodi 15.12.2016 18:11
obłednie wyglada
Ania321 15.12.2016 17:50
z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
Aleksandra/Olcia 15.12.2016 16:36
wspaniale wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak