Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki cynamonowo waniliowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 30 dag
mąka żytnia 20 dag
drożdże 2 dag
masło 5 dag
mleko 280 ml
ziemniaki ugotowane 10 dag
cukier waniliowy 3 opakowania
rodzynki 1 garść
cynamon 2 łyżki
sól szczytpa

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki cynamonowo waniliowe

Kroki postępowania

1
Masło roztopić. Ziemniaki zmiksować z lekko podgrzanym mlekiem.
Krok 1 - Ślimaczki cynamonowo waniliowe foto
2
Mąki przesiać do miski, zrobić wgłębienie i w środku drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka, szczyptą cukru i soli. Pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 2 - Ślimaczki cynamonowo waniliowe foto
3
Do mąki dodać jajko, ziemniaki z mlekiem i wyrobić ciasto, pod koniec połączyć z masłem.
Krok 3 - Ślimaczki cynamonowo waniliowe foto
4
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

Krok 4 - Ślimaczki cynamonowo waniliowe foto
5
Ciasto rozwałkować na prostokąt (można posmarować roztopionym masłem), posypać cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym i rodzynkami. Zrolować i pokroić mniejsze roladki.

Ślimaczki ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.

Krok 5 - Ślimaczki cynamonowo waniliowe foto
6
Piec 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Krok 6 - Ślimaczki cynamonowo waniliowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

molanka 15.12.2016 12:07
pięknie wyglądają
jan_mag 15.12.2016 10:20
Bardzo dobre :)
Wiesława1 15.12.2016 10:03
Bardzo je lubię
Krystyna32 15.12.2016 08:07
bardzo apetyczne
norweska20 14.12.2016 23:47
aromatyczne i smaczne
Renata9 14.12.2016 22:23
Pyszny deserek
bertpvd 14.12.2016 21:05
wspaniałe slimaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak