Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi

Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

FARSZ +KAPUSTA

  • kapusta biała

    1 główka ok 2kg
  • łopatka bez kości

    1 kg
  • Karczek

    400 g
  • marchew

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • sól do smaku

    2 łyżki
  • liść laurowy

    3 szt
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    10 kulek
  • ziele angielskie

    5 kulek
  • grzyby suszone

    1 garść
  • natka pietruszki

    3 łyżki siekana
  • ryż

    300 g
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • kminek mielony

    1 łyżeczka

SOS;

  • bulion

    300 ml
  • passata pomidorowa

    300 ml
  • sól do smaku

    1/2 łyzeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    1/2 łyżeczki
  • bazylia

    1 gałązka
  • koperek

    1 gałązka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi
Do garnka wkładamy łopatkę i karczek, marchew obraną i cebulę, solimy ok 1 łyżki, dodajemy ziarenka pieprzu, ziele, liść laurowy, gotujemy aż mieso będzie miękkie.
Krok 2 - Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi
Grzyby namaczamy najlepiej 2-3h wcześniej, poczym gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak by były przykryte ok 15 min , lekko solimy.Wywaru nie wylewamy, mozna dodać potem do mięsa lub do bulionu jak będzie gołąbki zapiekać. Grzyby siekamy.
Krok 3 - Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi
Kapustę gotujemy w osolonej wodzie, ok 2h, należy ją obrócić w czasie gotowania, najlepiej pod przykryciem, po ugotowaniu lekko studzimy, wycinamy głąb jak na zdjęciu, następnie pierwsze 2-3 liście mogą być nie udane, ale następne już starannie oddzielamy od głowy.
Krok 4 - Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi
Mięso mielimy razem z warzywami, czyli marchewką i cebulą, dodajemy natkę, grzyby, ryż surowy, odrobinę bulionu z gotowania , kminek i kolendrę, mieszamy.
Krok 5 - Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi
Na każdy liść kładziemy porcję farszu i zwijamy, układamy ciasno obok siebie. z tej porcji wyjdzie ok 18-20 gołąbków, zalezy od wielkości kapusty, ja część mrożę a kilka tylko zostawiam na już.
Krok 6 - Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi
Do naczynia żaroodpornego wkładamy u mnie 3 szt tylko, zalewam to bulionem z gotowania mięsa, wymieszanego z passatą pomidorową, doprawiam solą, pieprzem dodaję zioła i wkładam do piekarnika na 20 min temp. 180st

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

R'n'G Kitchen

15.12.2016 14:09
Ależ pysznie wyglądają <3 No i ten dodatek w postaci leśnych grzybów <3 Yummy!

Grazyna0211

15.12.2016 09:46
smaczne danie

Krzysztof15

14.12.2016 20:14
palce lizać

iziona

14.12.2016 19:28
Cudo nie gołąbki :)

Marta1986

14.12.2016 19:17
bardzo smaczne

ilka01

14.12.2016 19:14
pychota :)

halina17

14.12.2016 19:04
Smaczne gołąbki.

adelajda

14.12.2016 17:30
gołąbki to ja bardzo lubię

cukiereczek

14.12.2016 17:28
gołąbki chętnie zjem

Łukasz15

14.12.2016 16:27
Pyszne gołąbki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat