Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą słodką, kiszoną i grzybami suszonymi

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto pierogowe wg uznania
Kapusta słodka o,5 główki/średniej/
kapusta kiszona 0,5 kg
cebula 2 szt
grzyby suszone 10 dag
olej 3 łyżki
Bulion grzybowy 1 kostka
sól, pieprz, przyprawa do zup do smaku
masło 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą słodką, kiszoną i grzybami suszonymi

Grzyby suszone zalać gorącą wodą na ok.1 godzinę, ugotować , odsączyć na sicie, odcisnąć, zachowując wywar.Kapustę słodką drobno pokroić , zalać niewielka ilością wody , dodać kostkę bulionowa grzybową i ugotować do miękkości. Kapustę kiszoną zalać wywarem z grzybów i ugotować . Obie kapusty odsączyć na sicie, ostudzić i dobrze odcisnąć -jeśli trzeba , przesiekać i wymieszać razem z grzybami. Na sporej patelni rozgrzać olej i usmażyć na ciemnozłoty kolor drobniutko posiekane cebule. Dodać kapustę, doprawić solą , pieprzem i przyprawą do zup /zamiast można dodać grzybowy sos sojowy/.Chwile razem smażyć, cały czas mieszając. Farsz ostudzić /przygotować poprzedniego dnia/. Dowolnym sposobem przygotowywać z ciasta placki, nakładać farsz,lepić pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z przyrumienionym masłem lub skwarkami, ewentualnie okrasić przysmażoną cebulką. Do popijania polecam czerwony czysty barszcz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 17.04.2012 08:51
mniam
Patrycja33 07.03.2012 15:41
uwielbiam
Edyta31 17.09.2011 21:48
pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak