Pierogi z kapustą słodką, kiszoną i grzybami suszonymi

Pierogi z kapustą słodką, kiszoną i grzybami suszonymi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto pierogowe

    wg uznania
  • Kapusta słodka

    o,5 główki/średniej/
  • kapusta kiszona

    0,5 kg
  • cebula

    2 szt
  • grzyby suszone

    10 dag
  • olej

    3 łyżki
  • Bulion grzybowy

    1 kostka
  • sól, pieprz, przyprawa do zup

    do smaku
  • masło

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby suszone zalać gorącą wodą na ok.1 godzinę, ugotować , odsączyć na sicie, odcisnąć, zachowując wywar.Kapustę słodką drobno pokroić , zalać niewielka ilością wody , dodać kostkę bulionowa grzybową i ugotować do miękkości. Kapustę kiszoną zalać wywarem z grzybów i ugotować . Obie kapusty odsączyć na sicie, ostudzić i dobrze odcisnąć -jeśli trzeba , przesiekać i wymieszać razem z grzybami. Na sporej patelni rozgrzać olej i usmażyć na ciemnozłoty kolor drobniutko posiekane cebule. Dodać kapustę, doprawić solą , pieprzem i przyprawą do zup /zamiast można dodać grzybowy sos sojowy/.Chwile razem smażyć, cały czas mieszając. Farsz ostudzić /przygotować poprzedniego dnia/. Dowolnym sposobem przygotowywać z ciasta placki, nakładać farsz,lepić pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z przyrumienionym masłem lub skwarkami, ewentualnie okrasić przysmażoną cebulką. Do popijania polecam czerwony czysty barszcz.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

17.04.2012 08:51
mniam

Patrycja33

07.03.2012 15:41
uwielbiam

Edyta31

17.09.2011 21:48
pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat