Na ostro: Krewetki królewskie z guacamole i papryczką jalapeno

Na ostro: Krewetki królewskie z guacamole i papryczką jalapeno

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • krewetki królewskie

    600 g
  • oliwa z oliwek

    1/4 szklanki
  • szalotka

    2
  • ząbki czosnku

    3 pokrojone w plastry
  • Pomidory krojone z puszki

    1 opakowanie
  • czuszka

    1
  • papryczki jalapeno

    50 g
  • groszek konserwowy

    200 g
  • limonka

    1
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • masło ziołowe

    2 łyżki
  • kolendra

    1 pączek
  • sól

  • chili pieprz cayenne

Guacamole

  • awokado

    1 dojrzałe
  • ząbek czosnku

    1
  • kolendra

    1 pęczek
  • limonka

    1
  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • sól morska

  • chili pieprz cayenne

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Guacamole: awokado obrać, przełożyć do miski, rozgnieść, a następnie dodać czosnek, kolendrę, sok z limonki i oliwę z oliwek. Całość doprawić do smaku i wymieszać. Posiekaną szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać umyte i oczyszczone krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać krojone pomidory, groszek, posiekaną czuszkę i papryczki jalapeño, sok z limonki i białe wino. Całość dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe i świeżo siekaną kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Podawać z guacamole.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

23.03.2018 07:44
Ja nie przepadam za krewetkami, ale mogą być dobre.

Monika-twin

22.01.2017 11:32
Pyszna zakaska.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat