Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowy drożdżowiec na dużą blachę

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 300 gram, chlebowa
mąka razowa 300 gram, typ 2000
mleko 1 szklanka
masło 12 dag
drożdże 5 dag
cukier 3 łyżki
jajko 3 sztuki
jajko do smarowania brzegów
sól szczypta

SER

ser biały 1,2 kg
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
budyń śmietankowy 1 sztuka
grysik 2 łyżki
cukier puder do smaku

KRUSZONKA

cukier 6 łyżek
margaryna 10 dag
mąka 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Razowy drożdżowiec na dużą blachę

Kroki postępowania

1
CIASTO: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, drożdże oraz tyle mąki by uzyskać konsystencję śmietany. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Między czasie rozpuszczamy masło i lekko go studzimy.
Krok 1 - Razowy drożdżowiec na dużą blachę foto
2
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy składniki ciasta, czyli pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania wymieszane ze sobą mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy letni tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 12- 15 minut. Gdy odchodzi od ręki, garnek z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Razowy drożdżowiec na dużą blachę foto
3
Między czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia oraz przygotowujemy ser i kruszonkę.
Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną dużą blachę. Formujemy z niego prostokątny placek, pozostawiając nieco wyższe brzegi, które smarujemy jajkiem.
Krok 3 - Razowy drożdżowiec na dużą blachę foto
4
Na ciasto wykładamy grubą warstwę sera. Ser oprószamy kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy na 180°C. Od momentu jego zagrzania drożdżowiec pieczemy około 40 minut.
Krok 4 - Razowy drożdżowiec na dużą blachę foto
5
SER: Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Mają być w nim wyczuwalne kawałki sera.
Tak przygotowany ser wykładamy na ciasto drożdżowe.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w palcach. Kruszonkę wykładamy na ser.
Krok 5 - Razowy drożdżowiec na dużą blachę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 16.12.2016 20:54
fajny przepis
gusia1000 14.12.2016 14:02
Dobre ciasto.
Beatris 14.12.2016 13:52
Chętnie zjadłabym kawałeczek, pycha :)
olkaaa 14.12.2016 11:20
muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak