Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tygrysie łapki z czekoladą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 600 gram
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
cukier kryształ 0,5 szklanki
masło 10 dag
sól szczypta
jajko 3 sztuki

DODATKOWO

jajko do smarowania
czekolada mleczna 150 gram
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Tygrysie łapki z czekoladą

Kroki postępowania

1
Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki. Wymieszane składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy masło.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz w miarę wyrabiania mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki. Kiedy takie właśnie jest odstawiamy je do wyrośnięcia na około 50 -60 minut.
Krok 1 - Tygrysie łapki z czekoladą foto
2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, toczymy z niego wałek, który następnie dzielimy na 14 części.
Krok 2 - Tygrysie łapki z czekoladą foto
3
Każdą otrzymaną część dzielimy na 3 równe części. Następnie 2 otrzymane kawałki dzielimy ponownie na połowę, a 1 pozostawiamy bez zmian. W ten sposób otrzymujemy jeden większy element, na podstawę łapki, oraz 4 mniejsze na palne. W ten sposób dzielimy każdą z 14 części ciasta.
Krok 3 - Tygrysie łapki z czekoladą foto
4
Stopniowo w miarę formowania łapek w każdej części ciasta zaklejamy po małym kawałku czekolady.
Krok 4 - Tygrysie łapki z czekoladą foto
5
Jako podstawę łapek traktujemy większe kawałki, które po napełnieniu czekoladą formujemy w podłużne bułeczki.
Do każdej podstawy przyklejamy po 4 mniejsze części ciasta, także napełnione czekoladą i uformowane w podłużne bułeczki. Stanowią one palne łapek.

Uformowane łapki smarujemy jajkiem, odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia, po czym wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Łapki pieczemy około 20- 25 minut do zrumienienia w 180°C.
Przed podaniem, przestygnięte bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Tygrysie łapki z czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 16.12.2016 00:20
Wygląda pięknie
iziona 14.12.2016 19:30
Cudne, świetny pomysł :)
Wiktoria29 14.12.2016 15:33
fajny pomysł
gusia1000 14.12.2016 14:03
Pomysłowo, smacznie.
jan_mag 14.12.2016 13:34
Super pomysł :)
Patrycja33 14.12.2016 13:14
super pomysl :)
molanka 14.12.2016 13:12
ucieszą niejednego malucha
Mniam 14.12.2016 11:42
To ja bym chętnie pogryzła takie łapki :)
olkaaa 14.12.2016 11:20
muszę zrobić
gosia56 14.12.2016 10:44
Super porywam dwie łapki;)
Ola1984 14.12.2016 10:24
Ale fajne te łapki :) Zamawiam jedną do kawki :)
kasia.s 14.12.2016 09:54
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak