Przepis i sposób przygotowania na: Tygrysie łapki z czekoladą
Kroki postępowania
Między czasie rozpuszczamy masło.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz w miarę wyrabiania mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki. Kiedy takie właśnie jest odstawiamy je do wyrośnięcia na około 50 -60 minut.
Do każdej podstawy przyklejamy po 4 mniejsze części ciasta, także napełnione czekoladą i uformowane w podłużne bułeczki. Stanowią one palne łapek.
Uformowane łapki smarujemy jajkiem, odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia, po czym wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Łapki pieczemy około 20- 25 minut do zrumienienia w 180°C.
Przed podaniem, przestygnięte bułeczki posypujemy cukrem pudrem.