Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona z warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 1 kg
por 1 szt
marchew 2 szt
pietruszka 2 szt
seler 1/2 szt
ziemniaki 1 kg
cebula 1 szt
pieczarki 10 dag
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
majeranek do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Owoc jałowca cały Prymat 4 kulki
rozmaryn do smaku
chili do smaku
olej 4 łyzki
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona z warzywami

Kroki postępowania

1
Pokrojone na plastry mięso umyć i osuszyć przy pomocy papierowych ręczników. Tak przygotowane mięso nacieramy mieszanką przygotowaną z majeranku, soli, granulowanego czosnku, mielonej słodkiej papryki, rozmarynu , mielonego czarnego pieprzu oraz chili.
Krok 1 - Karkówka pieczona z warzywami foto
2
Umyte warzywa obieramy z łupin i kroimy w słupki: por, pietruszkę, seler oraz marchew. Cebulę w piórka. Ziemniaki w ćwiartki, a pieczarki w plasterki.
Krok 2 - Karkówka pieczona z warzywami foto
3
Naczynie w którym będziemy piekli smarujemy połowa oleju i wkładamy połowę warzyw posypanych ziołami prowansalskimi, sola i pieprzem, na których układamy przyprawione mięso. Dodajemy kulki jałowca.
Krok 3 - Karkówka pieczona z warzywami foto
4
Na plastrach mięsa układamy pozostałe warzywa, posypujemy je także solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy szklankę wody i resztę oleju. Pieczemy przez około 1,5 do 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Krok 4 - Karkówka pieczona z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak