Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkowo- serowy deser z herbatnikami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porzeczki czarne 400 gram
ser biały 600 gram z wiaderka
herbatniki 240 gram, czekoladowe
cukier puder do smaku
cukier kryształ 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowo- serowy deser z herbatnikami

Kroki postępowania

1
Porzeczki oczyszczamy, przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka. Dodajemy do nich łyżkę cukru kryształu i zagotowujemy do momentu jak zmiękną i puszczą sok. Gotowe przecieramy przez gęste sito. W ten sposób uzyskujemy ok 1 ,5 szklanki gęstego musu porzeczkowego. Tak przygotowany mus pozostawiamy do ostygnięcia.
Herbatniki przekładamy do malaksera i rozkruszamy.
Krok 1 - Porzeczkowo- serowy deser z herbatnikami foto
2
Połowę otrzymanego musu dodajemy do sera. Miksujemy całość słodząc cukrem pudrem do smaku (niekoniecznie).
Krok 2 - Porzeczkowo- serowy deser z herbatnikami foto
3
Do przygotowanych pucharków naprzemiennie wykładamy warstwę sera, musu i herbatników. Kolejne warstwy wykładamy do momentu wykorzystania przygotowanych składników. Całość dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.
Deser przed podaniem możemy także schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Porzeczkowo- serowy deser z herbatnikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 14.12.2016 08:41
apetyczny deser
Ola1984 14.12.2016 08:37
Mniam, kolejny fajny deserek w Twoim wydaniu :)
MagdalenaIC 13.12.2016 23:37
Uwielbiam takie desery :)
Iwusia 13.12.2016 21:48
ale on musi być pycha :)
ada.la 13.12.2016 19:53
wygląda obłędnie
gusia1000 13.12.2016 18:47
Świetny deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak