Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

mąka 1 kg
mleko 2 szklanki
masło 250 gram
drożdże 10 dag
sól szczypta
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
jajko do smarowania brzegów

SER

ser biały 0,5 kg
cukier puder do smaku
jajko 1 sztuka
masło 5 dag
budyń śmietankowy 1 sztuka
masa kajmakowa 3 łyżki

DODATKOWO

ananas w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozprowadzamy w 1 szklance letniego mleka oraz z 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Wymieszane składniki odstawiamy do wyrośnięcia.

Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Krok 1 - Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem foto
2
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, mleko, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Całość wyrabiać około 15 min. Pod koniec dodajemy masło. Gotowe ciasto powinno odchodzić od dłoni.

Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość na około 1 godzinę.
Krok 2 - Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem foto
3
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Wycinamy z niego koła, które przekładamy na blaszkę. W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
Krok 3 - Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem foto
4
Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C.
Jako nadzienie użyłam sera z kajmakiem oraz owoce ananasa.

Krok 4 - Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem foto
5
SER: Ser, masło oraz jajko przekładamy do malaksera. Całość dokładnie miksujemy. Do gładkiej masy dodajemy kajmak. Po połączeniu go z serem nadzienie próbujemy i ewentualnie doprawiamy cukrem do smaku. Na koniec dodajemy budyń.
Kajmakowym serem wypełniamy drożdżówki.
Ananasy odsączamy z soku i kroimy na mniejsze części. Pokrojone układamy po kilka kawałków na ser. Pieczemy.
Krok 5 - Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 17.12.2016 12:30
fajny pomysł z tym kajmakiem :)
ben-ka 14.12.2016 08:39
Lubię drożdżówki :)
edytazaw89@wp 14.12.2016 08:10
Wygląda pięknie
gusia1000 13.12.2016 18:47
Swojskie są najlepsze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak