Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka wieprzowa z kurczakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek 40 dag
szynka wieprzowa 40 dag
pierś z kurczaka 1 szt mała
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
sól 20 g
tymianek 1/3 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
woda zimna 70 ml
czosnek ząbki 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka wieprzowa z kurczakiem

Kroki postępowania

1
Szynkę i karczek oczyścić. Karczek zmielić w maszynce do mięsa, a szynkę pokroić w drobną kostkę, mięso wymieszać ze sobą. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę, dobrze wymieszać. Na koniec dodać wodę i żelatynę, ponownie wymieszać.
Krok 1 - Mielonka wieprzowa z kurczakiem foto
2
Mięso rozłożyć na płat mięsa, po środku ułożyć pierś z kurczaka i przykryć nim.
Krok 2 - Mielonka wieprzowa z kurczakiem foto
3
Mięso umieścić w woreczku, zawiązać, a następnie włożyć do szynkowara. Szynkowar umieścić w wysokim naczyniu, zalać wodą do wysokości mięsa w szynkowarze. Prażyć w temperaturze 80 st C ok 1,5h. W razie konieczności dolewać wodę.
Krok 3 - Mielonka wieprzowa z kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 13.12.2016 18:01
Też takie wędlinki robię
Wafelek2601 13.12.2016 16:19
Pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak